EtusivuKL-LämpöAsiakaskokemuksia ja referenssejämmeCaverion (Sulkavuoren Keskuspuhdistamo)

Caverion (Sulkavuoren Keskuspuhdistamo)

Tampereen Sulkavuoressa on käynnissä seudullinen suurhanke: kallion sisään rakennetaan uutta Keskuspuhdistamoa, jossa käsitellään jatkossa Tampereen ja viiden muun ympäryskunnan jätevedet. Keskuspuhdistamo on Pirkanmaan historian suurin ympäristöinvestointi, ja se turvaa jätevesien seudullisen käsittelyn pitkälle tulevaisuuteen.

Hankkeen LVI- ja sähköurakoitsijana toimii Caverion. Taloteknisiin ja teollisuuden palveluihin erikoistuneelta Caverionilta löytyy kokemusta ja hartioita keskuspuhdistamon kaltaisen jättihankkeen läpi viemiseen. Monivuotisen projektin eri vaiheissa tarvitaan myös osaavaa kumppaniverkostoa.

Lämmönsiirtoverkostot käyttökuntoon tutun kumppanin avulla

Yhtenä osana keskuspuhdistamon LVI-urakkaa toteutetaan käyttöönottopesut ja liuostäytöt kiinteistöjen lämmitys-, jäähdytys-, sulanapito-, LTO- ja lauhdutuspiireihin. Tämän kokonaisuuden toteutukseen Caverion valitsi kumppaniksi KL-Lämpö Oy:n.

Caverionin Teemu Lemmetty kehuu yhteistyötä KL-Lämmön kanssa: – Työmaan toiveisiin ja muutoksiin reagoidaan nopeasti ja yhteistyö sujuu joustavasti. Henkilöstö on erittäin ammattitaitoista, mikä helpottaa projektipäällikön työtä.
Caverionin Teemu Lemmetty kehuu yhteistyötä KL-Lämmön kanssa: – Työmaan toiveisiin ja muutoksiin reagoidaan nopeasti ja yhteistyö sujuu joustavasti. Henkilöstö on erittäin ammattitaitoista, mikä helpottaa projektipäällikön työtä.

– KL-Lämpö valikoitui urakoitsijaksi, koska he pystyivät tarjoamaan halutun mukaisen urakan kokonaisuudessaan sisältäen puhdistusaineet, virtausnesteet ja työt. Hintakin oli kilpailukykyinen, kertoo Caverionin Teemu Lemmetty, joka toimii projektipäällikkönä Keskuspuhdistamoprojektissa.

– Meillä on myös aiempia hyviä kokemuksia KL-Lämmöstä: heidän toimittamansa raportit pesuista, huuhteluista ja glykoleista ovat hyvät, joten projektipäällikkö voi olla luottavaisin mielin. KL-Lämpö on hyvin ja hyvänä toimijana tunnettu myös tilaajan edustajien puolesta, joten KL-lämmön hyväksyttäminen kohteeseen sujui helposti. Heiltä löytyi tarvittavat työ- ja turvallisuussuunnitelmat, ja he pystyvät toteuttamaan työt joustavalla aikataululla.

KL-Lämpö toteuttaa Caverionille verkostojen puhdistuksia ja liuostäyttöjä säännöllisesti muihinkin kohteisiin. Yritykset ovat tehneet yhteistyötä jo YIT-konsernin ajoista lähtien, ennen nykyisen Caverionin perustamista. Yhteisiä työkohteita löytyy ympäri Suomen niin uudisrakennus- ja saneerauspuolelta kuin teollisuuden kunnossapidosta. Huoltopalveluiden lisäksi Caverion hankkii KL-Lämmöltä mm. analyysipalveluita, suoja-aineistettuja glykoliliuoksia, pumppausasemia sekä jäteglykolien kierrätyspalveluita.

Loppuun mietitty palvelukokonaisuus

Käyttöönottopesujen tarkoituksena on varmistaa, että verkostot toimivat energiatehokkaasti ja suunnitelman mukaisesti. KL-Lämmöltä löytyy töiden toteuttamiseen pitkäaikainen kokemus ja tarkkaan hiottu prosessi.

– Verkostojen puhdistukset ja liuostäytöt ovat meillä loppuun mietitty palvelukokonaisuus, jonka toteutamme avaimet käteen -periaatteella. Kokeneelta huoltotiimiltä hommat hoituvat oikealla kalustolla siististi, luotettavasti ja nopeasti. Emme koskaan käytä ulkopuolisia urakoitsijoita, mikä takaa työn laadun. Laboratorioanalyyseilla todennamme, että toimenpiteet ovat onnistuneet. Pesujen jälkeen laitamme verkostoihin suunnitelmien mukaiset glykoliliuokset oikeassa pitoisuudessa. Lopuksi toimitamme valmiin dokumentaation, joka asiakkaan on helppo lisätä luovutuskansioiden väliin. Työ- ja analyysiraporteista valvoja näkee suoraan, että toimenpiteet on tehty suunnitelmien mukaan, kertoo KL-Lämmön aluepäällikkö Ari Saarilahti.

Huolellista suunnittelua ja sujuvaa yhteistyötä

Sulkavuoren Keskuspuhdistamon kiinteistöihin lukeutuu useita lämmönsiirtoverkostoja. Suurikokoisia piirejä löytyy etenkin luolan sisään rakennetusta puhdistamosta. Verkostojen käyttöönottopesuja ja liuostäyttöjä toteutetaan monessa eri vaiheessa sitä mukaa kun kokonaisurakka etenee.

– Tähän mennessä olemme käyneet tekemässä verkostotöitä Keskuspuhdistamon hallintorakennukseen. Seuraavaksi vuorossa ovat pesut ja liuostäytöt lietteenkäsittelylaitokselle hieman isompiin piireihin. Luolassa olevaan puhdistamo-osuuteen teemme vastaavia töitä myöhemmin syksyllä 2024, selostaa Saarilahti työn alla olevaa projektikokonaisuutta.

Ennen töiden aloittamista osapuolten välillä pidettiin useampi suunnittelupalaveri etukäteen. KL-Lämmöltä tilatuista töistä tehtiin pienurakkasopimus, jonka avulla hallitaan monivaiheisen urakan riskejä.

Teemu Lemmetty on tyytyväinen yhteistyön sujuvuuteen KL-Lämmön kanssa:

– Työt on suunniteltu yhdessä hyvin, ja hallintorakennuksen osalta kaikki sujui hienosti. Työmaan toiveisiin ja muutoksiin reagoidaan nopeasti ja yhteistyö sujuu joustavasti. Henkilöstö on erittäin ammattitaitoista, mikä helpottaa projektipäällikön työtä.

Myös KL-Lämmön Ari Saarilahti kehuu yhteistyötä Caverionin kanssa:

– Toistaiseksi kaikki on mennyt kuten suunniteltiin ja aikataulut ovat pitäneet sovitun mukaisesti. Kaikille osapuolille on selvää, mitä kenenkin vastuulle kuuluu. Lemmetyn Teemun kanssa olemme tehneet vuosikaudet yhteistyötä, ja se on ollut aina sujuvaa ja ammattimaista.

 

 

(Kuvat: Caverion)